N-Z

Suptilno, suptilan – značenje, pojam

Definicija i poreklo pojma suptilan, suptilno

Prema etimološkim definicijama pojam suptilan, suptilno ili uopšte suptilnost je poreklom iz latinskog jezika od reči suptilis, u prevodu prefinjen, fin, istančan, nežan, tanak, krhak, i označava najčešće osećanja koja su tanana ili vrlo nežna, ali se ne retko koristi i kao sinonim za izraze lukavost; oštroumnost; dovitljivost; snalažljivost i druge, mada nije u originalu reč takvog značenja.

Pojam suptilnosti se može odnositi na govor, ponašanje ili uopšte stavove i osećanja, te je u tom jednom pogledu odraz prefinjenosti i kulture u verbalnom izražavanju, ponašanju i stavu tela i može da se smatra delom bontona u opštoj primeni.

Loading...

Po nekim tumačenjima, izraz ima i negativnu konotaciju, te se suptilnost umesto „pažljivo biranih reči“, negativno konotira kao ulepšavanje ili nekad i „bele laži“, kada se nekome nešto saopštava indirektno ili diskretno, a ne „ravno i grubo ili rečeno s’ neba pa u rebra“.

Pojam suptilnost, suptilno u psihologiji – tumačenje i značenje

U aspektu psiholoških tumačenja pojam suptilnosti, te i osobe koje su suptilne se posmatraju u negativnom kontekstu, u domenu takozvanog pasivno-agresivnog pricipa ponašanja, a sa ciljem dominacije na indirektan način.

Naime, smatra se da psihološki pojam suptilnosti predstavlja lažnu prefinjenost i da je u pitanju pritajena ili nesvesno potisnuta agresivnost, koja se nikada ne ispoljava direktno već „izokola“ i mnogo je opasnija od direktno izrečenih stavova i mišljenja, jer je podmukla i nepredviodiva.

Osobe koje su prema psiholozima suptilne, imaju nesklad između stvarnih i prikrivenih osećanja, te se ponašaju strogo kontrolisano i smireno, ali su suštinski njihovi nagoni, osećanja ili mišljenja potisnuti i stvaraju velika unutrašnja nezadovoljstva pa se sa njima nikada ne može sa sigurnošću znati na čemu ste, jer upravo kako je i navedeno ispoljavaju pasivnu agresivnost.

Naime, osobe koje su suptilne su one koje su uvek nasmejane, ljubazne, prefinjene, nikada nisu suviše napadne, nikada ne kritikuju direktno, uvek se sa svime slažu i sve odobravaju, ali u sebi stvaraju jedan „vulkan nezadovoljstava“ koji će u svakom trenutku da im „skine masku“, te će iza kontrole koju nad nekim postižu na fin način, oni postati cinični, surovi, drski, bezobrazni i posve i sasvim direktno skloni da kontrolišu, ispolje stavove i da druge uvrede ili povrede rečima ili pak i delima.

Suptilno u svakodnevnom govoru, ponašanju, izrazu, emocijama

Poznato je da postoji u žargonu jedan izraz „suptilni znakovi“, koji se pre svega odnose na one prikrivene i diskretne mimične pokrete, te na „namigivanje“, podizanje obrva, pokrete tela ili ruku i slično, koji mogu da pokažu više od reči, ali se suptilnost ispoljava i uopšteno u govoru i ponašanju, te se smatra odrazom prefinjenosti, noblesa, kulture, diskretnosti.

Naime, kada za nekoga kažemo da je suptilan, to se obično odnosi na osobu koja je blaga i brižna i koja se trudi da svakome na neki fin i ljubazan način nešto saopšti, da izrazi mišljenje ali ne baš i direktno već „izokola“, da nekoga ima sposobnost da uteši i razume, ali se često osoba koja je takva negativno smatra pretvornom ili podmuklom, te je granica u prepoznavanju ove dve posve suprotne krajnosti najblaže rečeno vrlo tanka i nejasna.

Loading...

U žargonu se za nekoga ko je suptilan smatra često da je vrlo „vešt sa rečima“, mudar, dovitljiv i domišljat, sposoban da se snađe, te se suptilnost definiše i na takav način, iako joj je suštinsko ili pravo značenje pridodato osobama koje su tananih osećanja, oštrih čula, prefinjenog ponašanja i diskretnog izražavanja stavova, osećanja i razmišljanja, sa pažljivim biranjem reči kako se dugi ne bi osetili nelagodno ili bili na bilo koji način uvređeni ili povređeni.

Dakle, suptilna osoba bi po pravilu bila ona koja je vrlo pažljiva i koja je nežna i brižna, te je pak uvek tu za svakoga, plemenita i velikodušna a opet neprimetna i nenametljiva, koja na neki vrlo i fin i lep način iskazuje šta oseća i kako se treba ponašati i razmišljati.

Negativna konotacija pojma suptilnosti jeste ona u kojoj se neko ko je osoba koja je oličenje ove osobine smatra pritajeno lukavim ili prepredenim, te takav stav i ponašanje koristi kako bi došao do željenog cilja, umesto da direktno pokaže svoje motive i namere, što se u principu poklapa sa psihološkim definisanjem ovog pojma.

Dakle, kada se za nekoga kaže da je suptilan on/ona je onda kao osoba – oličenje prefinjenosti; šarma; tananih osećanja; oštroumnosti; diskretnog izražavanja misli i osećanja; tajanstvena; mila; nežna; krhka; emotivna; blaga; tanana; kulturna; spontana; diskretna; puna razumevanja; draga ili pak dosetljiva; domišljata; dovitljiva i pronicljiva (ali u pozitivnom komtekstu u smislu da brine od tuđim emocijama i trudi se da bira reči i da se ponaša onako kako ne bi unela nemir, boli i/ili nelagodu u nečije misli i osećanje).

Kada su u pitanju sinonimi za pojam suptilan, suptilno, suptilnost, oni nisu tako brojni, ali su neki od najčešćih pak – istančanost; blagost; finoća; prefinjenost; u nekim situacijama kako je napred i navedeno je suptilnost sinonim za lukavost, domišljatost, oštroumnost ili prepredenost i najviše bi trebalo da ima jednu pozitivnu konotaciju, u smislu da se neko tako ponaša zarad dobrobiti svih drugih, ali se psihološka tumačenja pojma kao pasivno-agresivne crte ličnosti, suprotstavljaju pak svakom pokušaju da se ovakva prenesena značenja suptilnosti opravdaju kao dobra).

Primeri upotrebe pojma suptilno i objašnjenje prenesenog značenja

Kada neki od primera sadrže reč suptilno, obično imaju neko preneseno značenje koje se tumači kao takvo, te su neki od navoda sledeći:

To i nije bilo baš suptilno! – u smislu to nije bilo lepo od tebe; nije bilo diskretno; bilo je suviše i drsko i direktno; bilo je namerno sa ciljem da se neko povredi ili uvredi;

Teško je pronaći neko suptilno umetničko delo kao ovo! – u značenju tako lepo, osećajno, divno inspirativno, predivno, ne preterano napadno, koje se da lako prilagoditi, koje je izražajno;

Moraš pokazati više suptilnosti! – u smislu treba da se postaviš malo osećajnije, sa puno više razumevanja, da pokušaš da shvatiš i prihvatiš nečija osećanja, da se sa nekim poistopvetiš, da nekome pokažeš da ti je iskreno stalo, da pokažeš i pružiš podršku, da manje osuđuješ nekoga;

Loading...

Baš si suptilan i nenapadan! – izraz cinizma, i označava formu preterivanja u izražavanju stava ili mišljenja koji je svakako sasvim suprotan od diskretnog i suptilnog, te ima značenje drskosti, napadnosti, svesne ili nesvesne potrebe da se neko namerno uvredi ili povredi.

Sponzorisano

Loading...