N-Z

Par ekselans – značenje, pojam

Definicija i poreklo pojma par ekselans

Jasno je da je pojam par ekselans potekao iz francuskog jezika od reči par excellence i prevodi se kao najbolji primer, u pravom smislu reči, u najvećoj meri, ali prema nekim definicijama ima i značenje izvanredno, naročito, izvrsno i posebno.

Generalno posmatrano upotreba pojma par ekselans te time i njegovo značenje u najvećoj meri zavise od nakog tačnog konteksta, ali je poznato da je sam pojam potekao iz grčkog termina koji glasi kategzogen (mada se dugo smatralo da je zapravo pojam poreklom od reči excellent iz novo engleskog jezika).

Loading...

Kada se za nešto kaže da je par ekselans, obično se smatra da tome „nema ravnog“ da je „bez premca i bez konkurencije“, te da je savršeno, u svakom smislu izvanredno i posebno.

Par ekselan se može odnositi na osobu kada se žargonski kaže da je taj neko par ekselans, i pre svega se posmatra kao neko ko je poseban i izvanredan, ko je ostavio utisak i ko je jedna osoba „bez premca“.

No naravno može se i za nečiji rad izreći da je par ekselans te se tada smatra da je izuzetan, savršen, poseban, neponovljiv, odličan, ostavlja bez daha i slično.

Dakle, par ekselans se sve češće upotrebljava kao pohvalna sintaksa u svakodnevnom govoru, sa već navedenim značenjem, i u različitim kontekstima – kada je par ekselans šminka; frizura; odeća; doktorat; odgovor na ispitu; pisano delo; muzička numera; slika; političko uverenje i već razne druge stvari.

Mada svakako u našem jeziku postoji čitav niz reči koje mogu da opišu isti stepen divljenja i neke oduševljenosti i opčinjenosti nekim osnosno nečim, ovaj se termin i danas sasvim rado i baš često upotrebljava u svakodnevnom govoru.

Dakle, iako je izraz par ekselans u francuski jezik dospeo iz grčkog i to od navedenog pojma kategzogen, on je preveden i prihvaćen kao francuski pojam i označava ono izvanredno, posebno ili savršeno, primereno, te se kao sintaksa koristi u obluku „bez premca“; „bez konkurencije“; „u najvećoj meri“ i slično.

Prema nekim rečnicima i objašnjenjima, kao i kod brojnih književnika kakav je recimo Miroslav Krleža, pojam par ekselans se objašnjava kao prvorazredno, u pravom smislu reči, ili u najvećoj odnosno u punoj meri.

Smatra se da izraz ekselencija, kada ne označava kontekst preuzvišene osobe u smislu neke pak i aristokratije ili diplomatije, može generalno da se posmatra kaom preteča sintakse par ekselans i da se opiše onaj neko ili ono nešto što jeste i izvanredno i uzvišeno kao takvo.

Smatra se da je nešto što je označeno kao par ekselans sasvim i neuporedivo bolje od svega već i poznatog i da se njime označava sama prvorazrednost i izvanrednost, odnosno u žargonu se kao sinonimi koriste pojmovi „vrh“; „ekstra“; „strava“; „kul“ ili „nema daljeg“.

Loading...

Kada se za neku osobu kaže da je par ekselans ona je istaknuta nekom svojom osobinom ili pak radom i znanjem iznad svih drugih, te je takav sud uvek donesen od strane okoline a ne od osobe koja sebe može da proglasi izvanrednom.

Generalno je poznati umetnik Salvador Dali za sebe govorio da je genije i da jeste par ekselans, ali je to nekako bila i podrazumevana činjenica jer su njegova dela govorila i više od reči i sama su smatrana izvanrednim.

Neka osoba može da se smatra par ekselans po svojim manirima, po inteligenciji, znanju, vaspitanju, skromnosti, plemenitosti, te je ovakva sintaksa važnija od bilo koje nagrade ili priznanja u materijalnom smislu.

Naravno o pomenutom pojmu nema nekih značajnijih i detaljnijih informacija ili dvosmislenih prevoda, i on se može odnositi na osobu ili na bilo šta iz okoline, na situaciju ili događaj, na neke sasvim uopštene stvari i pojmove.

Par ekselans jeste neka pripremljena hrana; jeste i neka osoba koja je napisala naučni rad, kao i samo njeno delo; jeste neko umetničko ostvarenje i sam umetnik koji ga je kreirao; jeste neko ko je ostvario izvanredna naučna postignuća; jeste nečija odeća ili ukupni izgled; jeste nečija šminka i frizura; jeste nečije sveukupno ponašanje i lepi maniri.

Par ekselanse se kao pojam preterano i previše često koristi i nekada može da se misinterpretira kao takav, pa ad za sebe neko kaže da je „izašao par ekselans iz neke nezgodne situacije“, u smislu da je ostao dosledan sebi i ostao svoj, ali i da se smatra da je on sebe ismejao neznanjem jer ne može za sebereći niti u tom datom kontekstu da je par ekselans.

Kada se pojam par ekselans upotrebljava da opiše nečije znanje ili sposobnosti, te da istakne bneka postignuća ili osobine tada se prevodi kao izvanredno, posebno, osobeno, uzvišeno, bez konkurencije.

Loading...

Međutim, kada se u nekim situacijama pojam par ekselans upotrebi da opiše pojam u pravom smislu te reči ili u najvećoj meri, onda je to u sasvim jednom drugačijem značenju kao jedan pojam koji predstavlja ono što je ostavilo utisak koji je nezaboravan i neponovljiv.

Sponzorisano

Loading...