N-Z

Negliže – značenje, pojam

Definicija i poreklo pojma negliže

Prema definiciji je negliže pojam koji se odnosi na odevni predmet odnosno na haljinu koja je „noćna ili kućna haljina“ ili spavaćica.

Možda je dosta primereniji termin za pojam negliže zapravo kombinezon, kao prozirna i tanka haljina koja se nosila ispod svakodnevne odeće ili se upotrebljavala za spavanje, te je bila lagana za nošenje i predstavljala je svojevrsni oblik donjeg veša koji se nosio kao „pothaljina“.

Loading...

Dakle, ranije se negliže upotrebljavao kao odevni predmet koji je bio obavezan ispod haljine, dok se u savremeno doba ovim terminom označava spavaćica obično izrađena od nekog luksuznog materijala, koji je svila ili neki drugi prijatan oblik tkanine, te se sve više poistovećuje sa pojmom „noćne ili jutarnje haljine“, i često je i proziran i ima jednu ulogu u zavođenju i isticanju jasnog seksepila kod pripadnica lepšeg pola.

Smatra se da je sama reč negliže poreklom od francuske reči négligé, sa dosta čudnim bukvalnim značenjem koje se prevodi kao zanemariti, zapostaviti, ono što je nevažno, lako, nebitno, lagano, neosetno.

No, već početkom XVIII veka je pojam negliže počeo da se koristi pre svega u Francuskoj kao sinonim za noćnu haljinu, koja je ne retko providna i sasvim lagana, te je neprimerena da se osim za spavanje ili ispod odeće, oblači samostalno.

Nekada se negliže stalno nosio ispod haljina kako bi poput korseta omogućio isticanje same lepe figure i ženstvenosti, ali po sebi kao takav nije imao neku svrhu osim da se ispod odeće lepši pol oseća prijatnije, i da zavede svojom pojavom partnere.

Kasnije je došlo do toga da se negliže rasprostrani kao jedna sasvim praktična a opet i vrlo i lepa haljina za spavanje, jer je bilo na neki način najlakše da se takva pothaljina upotrebi u nedostatku vremena za sređivanje i presvlačenje, kao jedan odevni predmet za sebe.

Same žene su uvidele praktičnost ovog predmeta te se negliže počeo upotrebljavati i kao jedna „jutarnja haljina“ preko koje bi se nosio ogrtač i koja je služila i kao odevni predmet pre izlaska iz kuće, u kome se doručkovalo, pila se prva kafa ili čaj, jer je prevashodno bila udobna i laka za nošenje, a i nije bilo potrebe da se žene presvlače pre nego što izađu u javnost, pa je opet pored lepote samog negližea u prvi plan došla njegova praktičnost u primeni.

Manje je poznato da je ranije negliže bio zapravo sastavljen iz više slojeva tkanine, i da je služio kao jedna pothaljina ili podsuknja, kako bi se istakla ženska figura, te je sa vremenom i jasnom promenom mode došlo do njegovog skraćivanja, izrade od laganijih i lepršavih materijala, sa dodavanjem čipke kao elementa otmenosti, sa svrhom postizanja efekta seksepila i zavođenja.

Već sa krajem XX veka je negliže postao praktično jedan deo donjeg veša, koji je kao takav i tretiran i danas se smatra odevnim predmetom koji služi za zavođenje, i izrađuje se od prozirnih tkanina, ili svile i satena, sa određenim detaljima kakve su čipka ili til, kao i sa sve većom dozom postizanja seksepila i služi pre svega za očaravanje pripadnika suprotnog pola.

Negliže su već u XVIII i XIX veku nosile kao samostalan odevni predmet kurtizane, što je pak damama iz viših slojeva društva bilo neprihvatljivo, pa je čak i njegova praktičnost u upotrebi bila skrajnuta sa jednim prikazom njegove vulgarnosti, ali se ova odeća veoma brzo sa nekim modernijim dizajnom vratila u upotrebu kakvu ima i danas.

Naime, u današnje vreme se ne praktikuje da se negliže nosi kao deo odeće odnosno ispod haljina ili sukanja, već isključivo kao deo donjeg veša, koji služi za zavođenje i postizanje jednog dosta seksepilnog izgleda, a postao je i svojevrsni trend da se šiju haljine koje su u osnovi stvorene baš prema negližeu, te da se one kao takve nose i u javnosti, mada u dosta modifikovanijoj i manje otvorenoj formi.

Loading...

U francuskom žargonu je nekada negliže smatran haljinom koja je nepristojna da se nosi kao samostalna odeća, te je označavala „polugolotinju i vulgarnost“, vezivala se za dame „lakog morala“ i bila čak i omraženi predmet, te su je dame iz viših slojeva smatrale jednom sasvim nepotrebnom i posve „nemarnom odećom“, i nosile su je kao kućnu haljinu ili spavaćicu, ali ipak samo u posebnim prilikama, kada je trebalo da se partner zavede i da se pokaže raskoš i lepota ženskog tela, jer je sam materijal i prozirnost negližea malo toga ostavljao mašti.

Smatralo se da je negliže zapravo sinonim za neukus i neodevenost, za golotinju i vulgarnost, te je on upotrebljavan samo kao „kućna varijanta“ preko koga je nošen ogrtač od svile kao bade mantil, i nekada se to i smatralo neukusom kada se žene posle ustajanja ne bi presvlačile u svoju dnevnu odeću.

Negliže je izrađen od svile ili satena, sa ili bez čipke, uz dodatne izreze i krojeve koji laskaju ženskom telu, te se upotrebljava u svrhu zavođenja, danas mnogo „slobodnije“ nego ranije u prošlosti, i predstavlja jedan od omiljenih komada donjeg rublja ženama koje „drže do sebe“ i koje su svesne svoje lepote i seksepila koje uz ovakav odevni komad i lako ističu.

Loading...

Nekada se negliže nosio kao pothaljina ili podsuknja, kada su na primer ovi odevni komadi izrađivani od veoma laganih i prozirnih materijala, te su se nosili ispod kostima, a danas se svakako lako kombinuju uz džins i sakoe, suknje ili se jednostavno nose kao modifikovane haljine od satena ili svile, koje su lepršave i koje ističu sa jednom decentnošću sav seksepil i lepotu žene, pa je sasvim normalno da se sretnu i na ulici, ili kao haljine za izlazak upravo toalete bazirane u osnovi na samom nekada popularnom negližeu.

Sponzorisano

Loading...