A-M

Krinolina – značenje, pojam

Definicija i poreklo pojma krinolina

Poznato je da je krinolina jedna vrsta ženske haljine koja je bila nazvana i „haljina smrti“ i/ili „haljina u kojoj je žena nedodirljiva“, a sama reč je poreklom iz latinskog jezika od poznate reči crinis, crinoline, u značenju konjska dlaka ili samo dlaka, jer je haljina u „viktorijanskom stilu“, bila pravljena od tkanine koja je sadržala konjsku dlaku, koja ju je činila i čvrstom i dosta krutom i teško savitljivom.

Danas se smatra da je prevod reči crinoline, nešto „preneseniji i slobodniji“, te je označavao podsuknju ili dugu suknju, koja je bila načinjena od neke generalno krute tkanine – obično lanene ili pak pamučne.

Loading...

U nastavku saznajte preciznije šta znači pojam krinolina.

Krinolina – modni detalj za koji postoji podatak da je usmrtio preko 40 hiljada žena

Kao haljina se krinolina najpre pojavila oko 1960. godine, odnosno u doba XIX veka, kada je bilo „imperativ“ da ona bude što šira i sa što više slojeva.

Baš je u tom razdoblju krinolinma i dostigla svoj modni vrhunac, te su je nosile sve žene, i to bez obzira na status i položaj, kao i na godine, sa tom razlikom što su mlade devojke i devojčice ipak imale krinoline koje su bile kraće i obično dosezale dužinu do ili malo ispod kolena.

Međutim, svakako da su se na neki način, u ovom konkretnom slučaju širinom haljine, morale da naglse i istaknu „klasne razlike“, pa su se za neke najsvečanije prilike nosile one najšire i najbolje krinoline, a samu širinu haljine je svakako određivao društveni status žene koja je nosila.

Kako bi sama krinolina izgledala što šire i „velelepnije“, u njene podsuknje su na početku ušivani kolutovi od pruća ili čak i konstrukcija od žice, koja je bila vrlo neudobna i za kretanje i za samo sedenje.

Da bi se ovakav problem rešio, došlo se na ideju da se naprave obruči od čelika, oko kojih je pak uvijana i zašivana čipka (takozvani žipon), te se ona ušivala u podsuknje (kojih je bilo po pravilu oko dve ili šest), a sve ispod „glavne gornje suknje“.

Dakle preko same krinoline kao jedne vrste „oklopa koji je žena nosila do sebe“, oblačilo se što više podsuknji, te i na kraju jedna ona najvažnija i najlepša haljina koja je dominirala.

Kako se vremenom „menjala moda“, tako se menjala i krinolina, te je najpre postala ona u obliku „zvona“, i tako se postizao efekat da se širi jednako sa svih strana, pa se onda pravilka da pozadi bude što „glomaznija“ a napred ravnija, i došlo se do toga da se već samo jednu deceniju nakon prve krinoline, odnosno već date 1970. godine, njen izgled radikalno promeni.

Loading...

Iako možda zvuči smešno, u vreme kada je krinolina osmišljena i svakako i kasnije kako je ona „evoluirala“, morale su da se održavaju posebne obuke za dame, kako u ovakvoj haljini da se uopšte hoda, sedi, ili da se igra, jer je bilo veoima nezgodno sve to postići zbog metalnih čeličnih krugova, koji su „haljinu držali na mestu“, ali u isti mah i otežavali svaku pomisao na neki veći pokret, pa je moralo da se kreće graciozno i lagano, kao da se haljina sama pomera i „lebdi iznad tla“.

Istorijska je činjenica da je u Engleskoj u gradiću Šefild, na samom početku kada je nastala krinolina, svake nedelje moralo da se napravi neverovatnih 500 hiljada metalnih obruča za „osnov haljine“.

Kako svaka moda „dođe i prođe“, tako je i slava krinoline počela već u drugoj polovini XIX veka da „bledi“, te je ona uskoro praktično sasvim pala u zaborav, a mada se i danas zadržala moda da se po uzoru na krinoline prave neke „balske haljine“ i/ili pak takozvane „princeza i/ili krinolina venčanice“.

Za krinoline su oduvek vezivane i brojne anegdote, pa se tako u tadašnjim novinama, ismevala i činjenica da se u ovakvim haljinama ne može proći kroz vrata, da se u njima „lako pada a teško i ustaje“, da se ne može sedeti i plesati, a kako je materijal od koga su ove haljine šivene bio vrlo zapaljiv, bilo je puno slučajeva da se žene zapale (smatra se da je čak preko 3 hiljade žena umrlo u požarima kada im se zapalila krinolina, koju zbog težine i broja slojeva nisu mogle same i brzo da skinu sa sebe).

Međutim, nekada je krinolina imala i vrlo pozitivan efekat, pa je poznata priča jedne devojke iz Bostona, koja je pokušala da skočivši sa mosta visokog 75 metara, oduzme svoj život, kada joj se krinolina „napufnila kao padobran“, i na taj način joj ublažila pad i sasvim je bezbedno pala na površinu vode, ali su morali da je što pre iz nje izvade jer je haljina bila preteška, i počela tako i nakvašena da tone, pa bi se devojka svakako udavila.

Loading...

Smatra se da je kako je i navedeno preko 40 hiljada žena noseći krinoline, preživelo ili pak i nije, neku vrstu nesreće, i da je „čovečanstvo spašeno“ kada su ove haljine i „izašle iz mode“.

Sponzorisano

Loading...