A-M

Hipermangan – šta je, značenje, upotreba

Hipermangan je uobičajen narodski naziv za supstancu kalijum permanganat koja se na latinskom jeziku zove kalium hipermanganicum. Ovo neorgansko jedinjenje pripada grupaciji hemijskih jedinjenja koja se zovu kalijumove soli.

U normalnim uslovima ćemo ga naći u obliku plavo-ljubičastih kristala, dakle u čvrstom agregatnom stanju.

Drugi nazivi za ovo jedinjenje su Kondijev kristal i kameleonski mineral. Hipermangan se pravi tako što se uz pomoć hlora industrijski prerađuje mineral po imenu piroluzit. Rastvor hipermangana koji se dobija po preporuci lekara u apotekama ne bi trebalo da bude jači od 1 %.

Loading...

Hipermangan se vrlo teško rastvara u vodi. Tek kada pređe temperaturu od 230 stepeni, razložiće se.

Hipermangan se smatra vrlo jakim oksidansom, ali njegova reakcija u mnogome zavisi od toga kolika je pH vrednost rastvora. Ako se nađe u kiselom rastvoru onda će podleći redukciji koja ide do slabo obojenog. Ako se nađe u neutralnom ili baznom rastvoru, onda će se redukovati do jedinjenja po imenu mangan dioksid.

Ovo jedinjenje će se videti kao izdvojeni talog braon boje. Kada se nađe u veoma baznom rastvoru, redukovaće se i postaće mangan zelene boje.

Hipermangan je najpoznatiji po tome što ima baktericidna svojstva. Upravo zbog toga se i koristi kako bi se uz pomoć njega prečišćavala voda za piće, i da bi se dezinfikovale ranice ili grlo.

Kada se hipermangan rastvori u vodi imaće boju koja se kreće od svetlocrvene, pa sve do vrlo tamnoljubičaste, u zavisnosti od koncentracije. Naravno, boja će se pojaviti maltene odmah na početku rastvaranja bez obzira na količinu hipermangana.

Medicinska upotreba hipermangana (kalijum permanganata)

Uz nadimak Kondijevi kristali i svetloljubičastu boju, kalijum permanganat zvuči više kao nakit nego kao visokokaustična hemikalija koja se koristi za lečenje infekcija. Kalijum permanganat se prodaje samo na recept.

Kada se rastvori i dobije tečnu formu, kalijum permanganat tretira različita stanja kože, gljivične infekcije i čireve.

Takođe ima istoriju lečenja alergijskih reakcija, uključujući i farbanje kose.

Loading...

Infekcije kože

Kalijum permanganat tretira mnoge kožne infekcije, uključujući ekcem, čireve, dermatitis, akne, vaginalne infekcije i vulvovaginitis. Kada se nanosi na male, vlažne ranice, potrebna je samo mala količina veoma razređenog rastvora.

Veće površine, kao što je zaraženi ekcem na velikim delovima tela, naročito u prisustvu plikova, gnoja ili curenja, mogu zahtevati tretman sa vodenim kupkama kalijum permanganata. Ove kupke moraju da sadrže veoma razređene rastvore kalijum permanganata. Ovo razblaživanje je esencijalno jer kristali kalijum permanganata i koncentrovani rastvori mogu iritirati kožu i višekratna upotreba može izazvati opekotine.

Čišćenje ranica

Vlažno natapanje kalijum permanganatom tretira rane sa plikovima kao što su apscesi i čirevi. Adstringentno dejstvo isušuje plikove, pripremajući ih za dalji tretman.

Antimikrobna svojstva ubijaju bakterije, viruse i gljivice u različitim koncentracijama, smanjujući potencijal za sekundarne infekcije rana.

Gljivične infekcije

Natapanje stopala u rastvoru kalijum permanganata tretira gljivične infekcije poput atletskog stopala. Simptomi ovih stanja uključuju svrab ili peckanje, obično između prstiju, kao i crvenilo i pojavu ljuspanja kože povezanih sa osećajem kao da vam stopalo gori.

Ovi simptomi se ublažavaju ubijanjem ili inhibicijom rasta gljivica korišćenjem oksidacionog dejstva kalijum permanganata. Zaraženo stopalo se natapa u rastvoru kalijum permanganata oko 15 minuta dva puta dnevno tokom dve do tri nedelje. Jedna od nuspojava ovog tretmana je da će stopalo privremeno postati braon od hipermangana.

Alergije na farbe za kosu

Većina komercijalno dostupnih trajnih farbi za kosu sadrži neoksidativnu boju koja se meša sa hidrogenom ili razvijačem. Oksidans razlaže melanin prirodnog pigmenta kose, a zatim zamenjuje melanin.

Delimične reakcije ove boje sa oksidantom mogu izazvati alergijsku reakciju. Kada dođe do alergijske reakcije, razblaženi rastvori kalijum permanganata koji se nanose kao kompresija na zahvaćeno područje oslobađaju simptome tako što oksidiraju boju.

Kalijum permanganat (hipermangan) za stopala

Bez naših stopala ne bismo mogli da se krećemo. Negde u toku života može se dogoditi da patimo od atletskog stopala ili od neke druge infekcije kože koja pogađa stopala. Kalijum permanganat je jaka hemijska supstanca sa antiseptičkim svojstvima i može se koristiti kao sredstvo za tretiranje određenih problema sa kožom i noktima na nogama.

Koristite kalijum permanganat samo prema uputstvu vašeg lekara ili dermatologa jer on nagriza i može upaliti kožu ako se ne koristi u razblaženoj formi. Nikada ne koristite interno kalijum permanganat jer je namenjen samo za spoljnu upotrebu.

Upotreba i predostrožnost pri korišćenju kalijum permanganata

Kalijum permanganat koristi se za pripremu dezinfekcionog rastvora za kožu. To je prah ili tableta bez mirisa, tamnoljubičaste boje i dostupan je samo na recept i pomešan sa vodom do odgovarajućeg razređenja. Kalijum permanganat se mora pripremiti neposredno pre upotrebe jer veoma brzo oksidira. Neophodno je da se pripremi rastvor kalijum permanganata u pravilnim razmerama jer jak rastvor može upaliti vašu kožu.

Kalijum permanganat često privremeno umrlja kožu ili nokte tokom upotrebe, ali ova promena boje nestaje kada se tretman završi. Prestanite sa upotrebom i posavetujte se sa lekarom ako kalijum permanganat izazove iritaciju i crvenilo vaše kože.

Ekcem

Ekcem je hronično stanje kože koje dovodi do pojave ranica, odnosno ljuspanja kože koja je uz to i podložna svrabu i upaljena je. Ekcem je uobičajeni poremećaj na koži i nije zarazan. Može biti i jedan oblik alergije kože. Ekcem može biti inficiran bakterijom, izazivajući stvaranje malih plikova ispunjenih gnojem.

Kalijum permanganat, odnosno njegov rastvor u razmeri 1:10.000 sa toplom vodom, koji se koristi dva puta dnevno u dva dana, pomaže da se oslobodite bakterija i da isušite bolno mesto, odnosno inficirane delove ekcema.

Dezinfekcija ranica

Gaza natopljena rastvorom kalijum permanganata se koristi za dezinfekciju, isušivanje i čišćenje ranica, čireva, aspcesa i drugih stanja na koži sa plikovima.

Na taj način se bolna mesta pripremaju za dalji tretman, odnosno lečenje. Iako postoje neke kontroverze oko efikasnosti dugotrajne upotrebe kalijum permanganata za ova stanja, on se još uvek koristi kao kratkoročni tretman dok se ne utvrdi osnovni uzrok stanja.

Obično se koristi jedna tableta kalijum permanganata od 400 mg rastvorena u 4 litra vode. Za rane koje cure, kalijum permanganat se koristi u tandemu sa kortikosteroidnom kremom.

Infekcija “atletsko stopalo” i hipermangan

Ako hodate bosi na javnim prostorima poput bazena, spa centra ili kupatila u teretani možete dobiti infekciju zvanu “atletsko stopalo”. Atletsko stopalo je izazvano gljivicom Tinea pedis. Ova gljivica može da inficira kožu ili nokte.

Gljivična infekcija na vašim stopalima dovodi do svraba između prstiju, kao i do ljuspastog osipa i zadebljanja noktiju. Jedan od načina lečenja ovog problema je rastvor (1 %) kalijum permanganata po uputstvu lekara.

Tri ultimativna načina korišćenja kalijum permanganata (hipermangana)

Retki su proizvodi koji mogu biti korisni u više od jedne oblasti kada se radi o domaćoj upotrebi (za razliku od nekih hemijskih supstanci). Iako su mnogi od njih opasni, dokazali su svoju korisnost u različitim aspektima.

U stvari, veliki delovi industrije ih koriste kako bi funkcionisali. Oni su se pokazali kao koristan izvor i učinili su mnoge porcese lakšim i pogodnijim za čovečanstvo.

Od svoje evolucije hemikalije su uvek bile misteriozno poznate po svojim upotrebnim vrednostima i koristi koje su donosile. Posledično, postoje brojne hemikalije koje se neprestano koriste već dugi niz godina. Njihova odlična svojstva i specifikacije učinile su ih veoma korisnim za različite aspekte. Danas postoje mnoge industrije koje nisu mogle da postoje bez upotrebe hemikalija u svojim radnim procesima.

Od medicinske tablete do atraktivne pojave, hemikalije su pokazivale svoje neverovatne efikasnosti. Na primer, kalijum permanganat je ultimativna hemijska komponenta poznata po svojim višenamenskim karakteristikama.

Kao što smo rekli, ova hemikalija je poznata kao Kondijev kristal, nazvana tako po svom pronalazaču Henriju Bolman Kondiju. Jedna od činjenica o ovoj hemikaliji je da je, za razliku od drugih hemikalija, potpuno bez mirisa.

Ova komponenta je rastvorljiva u vodi i tada daje ružičasto-ljubičastu boju. Dalje, ova boja može ostaviti trajne mrlje na sudovima, odeći ili čak na koži. Zbog toga treba koristiti hipermangan sa optimalnom brigom i pažnjom. Hipermangan ima mnogo primena zbog svojstva oksidacije. To znači da se može koristiti na različitim poljima.

Bez sumnje, hemikalije imaju širok spektar primena u medicini. Velika proizvodnja lekova omogućena je upotrebom hemikalija. U istom smislu, hipermangan se takođe intenzivno koristi u medicinske svrhe, kao antiseptik i fungicid.

Osim toga, koristi se za lečenje različitih kožnih infekcija kao što su ekcem, dermatitis, akne i drugih gljivičnih infekcija na rukama i nogama.

Loading...

Dalje, osobe koje pate od ranica koje gnoje, cure i imaju plikove, podvrgavaju se kupki sa hipermanganom.

Sponzorisano

Loading...